Er det kunst – Instant tegning og digitale mørkekammer

Henri Cartier-Bresson er rapporteret at have sagt, efter at han havde givet op fotografering.

“Alle jeg bryder mig om disse dage maleri — fotografering har aldrig været mere end en måde i maleri, en form for instant tegning.”

Ingen bestrider, at maleriet er kunst, omend kvaliteten kan variere, men det er altid betragtes som kunst. Hvorfor er dette tilfældet med fotografering? Det er aftalt, at der er en kunst at fotografering, men det betyder det er et håndværk, men fotografering af den højeste orden er benævnt “fotografisk kunst”. Ligeledes er billeder lavet på eller forstærket af en computer, der mærket med “digital kunst” eller “computer kunst”. Maleri er bare art, det være sig vand farve, olie eller akryl.

Delvist ligger problemet hos kunstneren. Diskussionen om fotografering er fyldt knæ dybt med teknik og farvet med tekniske jargon. Sjældent, hvis nogensinde diskuteres kunsten. Jeg har endnu at finde en diskussion om en malerens arbejde hvor typer og størrelser af børsterne scorer en omtale. Og helt ærligt hvem skam bekymres? Hvis jeg var at trille knopper som Ansel Adams ville jeg gøre en Adam fotografi? Det enkle svar er nej, jeg er ikke Ansel Adams.

Fotografen gør fotografiet med deres holdninger, meninger, erfaringer og æstetiske. De samme attributter, som maleren bringer til deres arbejde, som gør billedhuggeren, forfatter eller komponisten. Tekniske evne gør kun teknisk korrekt arbejde. De mest interessante arbejde er, at der er derude, skubber grænserne, at ignorere reglerne og gør det som de går langs, at finde nye udtryksformer.

Udviklingen af den digitale mørkekammer varsler en ny tidsalder for fotografi. Borte er de dage af mekanisk tegning, nu fuld blæst malerier er så tilgængelig som kunstnerens evne til at forestille dem. Med holdning, mening, oplevelse og æstetisk er de ledende principper ikke opskrifter på dem, der er gået forud.

Det er en play jorden, bekymre dig ikke om fejl det er gennem dem, at vi lærer. Som en af de største kunstner i det 20 århundrede, Pablo Picasso, sagde, “ethvert barn er en kunstner,.Problemet er, hvordan man fortsat en kunstner, når han vokser “.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.